Tarieven

Wat kost een videofilm? Dat  is een veel gehoorde vraag vooral bij prospecten die weinig of geen ervaring hebben met de productie van video. Hier kan ik eigenlijk nooit een paraat antwoord op geven, want het hangt van veel aspecten af wat betreft wensen van de afnemer en de mate van bewerking in het proces.
Ook komt het misverstand voor dat er wordt gedacht dat hoe korter een film,  hoe goedkoper, want sneller gemaakt. Dat kan, maar bedenk wel dat bijvoorbeeld een reclamefilm op televisie met de duur van 15 of 30 seconden, budgetten aan de orde kunnen komen waar nogal veel Nederlandse speelfilmproducenten jaloers op zouden kunnen zijn.
Dus deze criteria dekt de lading ook niet altijd. Een goed uitgangspunt zou zijn als men een realistische inschatting kan maken van de duur en de complexiteit van werkzaamheden in de postproductie. Doorgaans kost de postproductie, de edit,  meer tijd dan het maken van ruwe video-opnamen.
Hoeveel uren of dagen zou het edit-proces kunnen duren? Welke facilitaire aspecten dienen aandachtig aan bod te komen? Bijvoorbeeld: moet er een uitgebreide geluidsbewerking of –nabewerking plaatsvinden? Of kleurcorrectie/stilering als nabewerking op grote schaal. Is er sprake van meercamera-registratie? Noem maar op. Een standaard reportage hoeft niet gemaakt te worden met veel extra’s, het betreft meestal een enkele cameraregistratie (‘live event’) op één -of anders op zeer beperkt aantal locaties. Een standaard reportage kan wegens budget ook qua videovormgeving relatief meer ingetogen zijn. Tevens maakt ook uit of de opdrachtgever snel besluiten kan nemen betreffende creatieve keuzes en dat er op economische wijze de benodigde videobeelden met goed geluid kunnen worden vastgelegd. Door een efficiënte organisatie te plannen dat overeenstemt met de wensen kan op kosten effectief worden bespaard. Met hoeveel mensen wordt er op de set gedraaid? Op hoeveel uiteenlopende locaties moet er gefilmd worden? Hoeveel expertise moet er aangesproken worden zowel op de filmlocatie als later in de postproductie? Alles heeft uiteraard zijn prijskaartje.
Uiteraard tevens van invloed op de prijs is de marktwaarde van de filmmakers (zowel die met een primaire verantwoordelijkheid als die met een secundaire, zoals crewleden ‘on demand’).
Ik kan als filmmaker na aanleiding van een gesprek met de klant een inschatting maken wat de beoogde film zou kunnen gaan kosten. Die beraming als schatting leg ik vast in een rapportage die men ook als een ‘proforma-factuur’ ofwel een concept-factuur zou kunnen beschouwen, daarin de prestatie gespecificeerd met werkzaamheden en ook wat ruimte voor onvoorziene kosten. Dat als voorstel, alvorens tot een overeenstemming te komen. Dit als onderdeel van de productiebegroting.
Noch ik, noch de klant willen natuurlijk ongewenste verrassingen ervaren. Daarom is een heldere inventarisatie op basis van de wensen en uiteindelijk een overeenkomst op papier (via email) met prestatie en tegenprestatie weergegeven, praktisch voor wat men kan verwachten.